Pieter Maes | Soms is retro zelfs veiliger...

Soms is retro zelfs veiliger...

February 14, 2014  •  1 Comment

 

 

Firefighter and fireFirefighter and fireAn instructor teaching about the firebehavior and the smoke. In mijn vorige blog over Compartment Fire Behavior Training voor brandweermannen kwam het al even aan bod: het meubilair en de decoratie in woningen zal vandaag de dag anders reageren op brand dan vroeger. Pakweg 40 jaar geleden vond je vooral baksteen, massief hout, wol, katoen,... in de woningen. Met andere woorden: natuurlijke materialen. En eer die gaan reageren met brand duurt het wel even. Ze hebben namelijk aardig wat temperatuur nodig eer ze gaan pyrolyseren. Dat laatste is een moeilijk woord uit het wereldje van de brandweer. Het wil eigenlijk zeggen: ontbinden onder invloed van hitte. Een vaste stof kan als het ware net als een vloeistof gaan verdampen.

 

Wat is dan het verschil tussen vroeger en nu? Vandaag de dag worden er heel wat chemische stoffen gebruikt in de materialen die we in huis gebruiken. Synthetische stoffen, schuim-matrassen in zetels en bedden, houtvezelplaten met lijm toegevoegd, polyurethaan isolatie,... kortom noem maar op. Het probleem met deze toegevoegde chemische stoffen is dat deze heel snel gaan reageren op hitte. Met andere woorden ze gaan bij lagere temperaturen sneller pyrolyseren. Je zal dus sneller meer rook krijgen. En met die rook is er nog een probleem. Die komt sneller en in grotere hoeveelheden en hij zit bovendien tjokvol met die pyrolysegassen. En nu zijn die toch wel zeker uitermate toxisch, zeer ontvlambaar en vaak zelfs op het explosieve af. Ze hebben enkel wat lucht (zuurstof) en warmte nodig om te ontvlammen. En dit kan soms wel eens zeer hevig gebeuren. 

Nu vele moeilijke woorden en heel wat uitleg zullen nooit zo duidelijk zijn als het filmpje in bijlage. Het is gemaakt door UL Firesafety. Een Amerikaanse onderzoeksorganisatie die zich met brandgedrag en brandbestrijding bezig houdt. Zij hebben twee kamers gemaakt: eentje met meubels en materialen van vroeger: de 'legacy room' (de linkse) en daarnaast een moderne kamer (de rechtse). De moederen kamer is er zo eentje die je hebt ingericht nadat je een dagje bent gaan shoppen bij bijvoorbeeld een Zweedse meubelwinkel. Qua brandlast zijn beide kamers quasi gelijk. Maar in de moderne kamer is het kwestie van minuten en je moet weg uit je huis. In de oude kamer... yep heel wat meer tijd.

Neem nu een paar minuten de tijd om deze video gewoon even uit te kijken.  Hou de klok in het oog. En merk het verschil in rookproductie op en merk vooral op hoe op zeker moment (euh... heel snel) die rook zal ontvlammen... Ziedaar het probleem met het hedendaags meubilair. Het is dus niet zo zeer onze nieuwe manier van bouwen, maar wel de meubels die we vandaag de dag kopen die het probleem zijn. Die zitten vol met chemie, niet in het minst afgeleiden van de petrochemie. En producten die als grondstof eigenlijk petroleum hebben die hebben wel eens de neiging aardig op brand te reageren... 

Wat is nu het antwoord: rookmelders hangen, je vluchtwegen kennen en slapen met binnendeuren dicht. Maar daarover schrijf ik binnenkort een uitgebreider artikel.

 

Groetjes,

 

Pieter.

 

Comments

Maes Willy(non-registered)
Aha, wij wonen hier in Le Cassan dus redelijk brandveilig ... geen Ikea-meubeltjes bv., alles massief hout!
No comments posted.
Loading...

Archive
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June (1) July August September October November December
January February March April May June July August September October November December