Pieter Maes | Brandweerman In Nood procedure? Beelden uit de realiteit!

Brandweerman In Nood procedure? Beelden uit de realiteit!

December 26, 2014  •  Leave a Comment

Learning from fire.Learning from fire.Firefighters learning how to deal with flames inside a CFBT container. Teaching is done by Hans Frentz and Hein Vandenberghe.

Deze kan ik echt niet zo maar laten passeren. Onderaan deze blog staat een video die vandaag online kwam. Het is een video die heel mooi aangeeft waar we met de Brandweerman In Nood procedure (BIN) naar toe willen. Adequaat kunnen reageren op een brandweerman in nood. Een brandweerman in nood die daarenboven een degelijke mayday kan uitsturen. Dat op zich is al een doelstelling.
In het geheel genomen is dit een vrij eenvoudige mayday. Maar... beeld je dezelfde situatie eens in zonder aangeleerde mayday procedure. Zonder dat er voldoende manschappen zijn om de collega te gaan helpen. Zonder dat men op voorhand eens heeft nagedacht wat de beste strategie en tactiek kan zijn om een collega uit deze situatie te redden. De eenvoudige mayday zou wel eens heel anders kunnen aflopen dan.

copyright pieter maes

Dit is een video van een brand op 22 december van dit jaar in Montgomery USA. De brandweer rukt uit voor een woningbrand. In de aanpak van eenbrand is er vaak nog heel wat verschil tussen de brandweer in West Europa en Amerika. Laten we het een verschil in visie noemen. Al is er de laatste tijd een trend in de USA om op te schuiven naar de West Europese visie op hetvlak van bestrijden van een binnenbrand.
Een verschil in visie, strategie en aanpak niet wil zeggen dat we niets van elkaar kunnen leren. Nu kijkt men in de USA misschien wel een beetje naar onze aanpak van binnenbranden, we moeten ook toegeven dat we ook zaken van hun kunnen leren.

De Amerikaanse brandweer is voorbereid op een ongeval met een collega. Een brandweerman in nood is een situatie met een specifieke procedure (Rapid Intervention Team of RIT). Ik zeg niet dat we hetzelfde nodig hebben. Meer nog, ik denk dat we in onze realiteit een iets andere benadering dan de RIT-strategie moeten durven kiezen. Maar de video toont wel aan dat een procedure klaar hebben voor een brandweerman in nood nuttig is.

Er is ook een tweede punt dat deze video onomstotelijk aantoont: een brandweerman in nood zal meestal het snelst gevonden worden door ploegen die zelf ook al in het gebouw aan het werk zijn. Met andere woorden, iedere brandweerman moet kunnen reageren op een mayday. Een extern team zal veel later (of te laat) komen. In dat opzicht geloof ik in een 'breed gedragen strategie'. Iedere brandweerman moet kunnen reageren op een mayday en moet een idee hebben van wat hij kan doe om zijn collega te helpen. 

Catching a breathCatching a breathFirefighters on SCBA taking some time to catch their breath.

Tijdens deze brand (de video) zakt op zeker moment een brandweerman door de vloer en komt in de kelder terecht. Hij stuurt onmiddellijk een mayday uit. Meer nog: hij stuurt een degelijke mayday uit. Kunnen we dàt eigenlijk al in onze streken? Ehum...
Dankzij de mayday kan er snel en adequaat gereageerd worden. De ploegen die binnen aan het werk zijn horen de mayday en gaan dadelijk op zoek. De brandweerman in nood hoort deze ploegen en kan zijn positie kenbaar maken door te roepen. Kortom, de puzzelstukjes vallen op hun plaats. 
De ploegchef beveiligd vervolgens letterlijk de omgeving van de brandweerman in nood door met een waterstraal het vuur rond hem te blussen en de brandweerman zelf te koelen. Kortom, de operatie gaat enerzijds van offensief op de vuurhaard naar defensief op de vuurhaard, maar anderzijds gaat men offensief op alles wat met de veiligheid en redding van de brandweerman in nood te maken heeft.

copyright pieter maes

Ze kunnen ook onmiddellijk beroep doen op extra personeel dat buiten stand by staat. En omdat de leidinggevende officier een degelijke mayday ontvangen heeft en de bijhorende procedure heeft opgestart kunnen ze snel alle middelen inzetten voor de redding van de brandweerman. In dit geval was de brandweerman nog bewust en mobiel. Men had dus enkel een ladder nodig om hem uit de brandende kelder te laten klimmen. Maar wat als de brandweerman tijdens zijn val nu eens zijn been had gebroken. Dan zou hij er bijlange niet zo snel uitgeraakt zijn. Meer nog, men zou hem eruit moeten tillen, dragen,... . Dan zou het heel wat langer geduurd hebben om hem te evacueren. Denk dan eens na over de operatie die daarbij komt kijken en de consequenties:

  • brandbestrijding van de oorspronkelijke brand mag niet vergeten worden.
  • beveiligingen van de omgeving van de brandweerman in nood moet gebeuren.
  • de brandweerman in nood van voldoende perslucht voorzien worden gedurende zijn reddingsoperatie.
  • de ploegen die in de redding betrokken zijn moeten roteren zodat ook zij niet zonder lucht vallen.
  • er moet materiaal, kennis en know how zijn om een brandweerman met een gebroken been in volledige uitrusting een verdiep omhoog te krijgen zonder trap.
  • ...

Zouden we dit in België, ik durf zelfs zeggen West Europa, aankunnen? Zou dit even vlot lopen? Moeten we hier misschien toch eens niet bij stil staan? 

Het is mijn vurige hoop om met het Brandweerman In Nood project in België een stevige aanzet te kunnen geven om dit proces op gang te brengen. We hebben nog veel werk en de deadline voor de lancering van de eerste module nadert snel. Maar we werken verder. En ondertussen kunnen we leren van cases zoals deze video. 

Kijk, luister en denk eens na hoe je dit in je eigen korps zou oplossen. Ideaal voor een mooie discussie. Een case study zoals we zeggen. Leren van anderen hun ervaringen. Onbetaalbaar.


Comments

No comments posted.
Loading...

Archive
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June (1) July August September October November December
January February March April May June July August September October November December