Pieter Maes | Na de wetenschap, leren uit de (keiharde) praktijk!.

Na de wetenschap, leren uit de (keiharde) praktijk!.

December 23, 2014  •  Leave a Comment

Pieter Maes Eind november kon ik de vertaalde en geïllustreerde versie van Stephen Kerbers artikel "Bringing science to the streets' online zette in mijn blog. Het is een lijvig werk met een massa aan wetenschappelijk onderbouwde informatie voor de brandweer. Een machtige evolutie voor ons vakdomein. We gaan van 'leren uit ervaringen' naar leren op basis van wetenschappelijk onderzoek. Al zal het werkveld, de realiteit, altijd wel de ultieme leerschool zijn voor elke brandweerman. Toch hebben we net daar een probleem. Hoe vaak gaan we nog naar een brand? Hoe veel kansen krijg je nog om met die oudere collega binnen te dringen in een brand en te leren onder zijn veilige vleugels? We moeten toegeven dat brandweermannen vandaag de dag veel minder kans hebben op 'leren door ervaring'.  

En toch hebben we net dankzij diezelfde wetenschap ook nog andere unieke kansen om te leren uit ervaringen. Wanneer we een brand gaan analyseren en wetenschappelijk opnieuw opbouwen krijgen we de kans om echt te begrijpen wat er aan de hand was. In 2013 heeft men het in de USA aangedurfd om een brand, met dodelijke afloop voor een collega, zo te gaan benaderen. Men heeft beeldmateriaal, radiocommunicaties en computersimulaties simultaan naast elkaar gezet. Voeg hierbij een goede ingesproken uitleg en visuele aanduidingen en je krijgt een ontzettend krachtig leerpakket. 

De video van 36 minuten hieronder is verplichte stof voor iedere brandweerman. Het zet een deel van de theorie uit het artikel van Stephen Kerber om naar de praktijk met keiharde realiteit. 

Een belangrijke conclusie uit het onderzoek is dat het al dan niet sluiten van een deur achter je het verschil kan maken tussen een brand overleven of niet. Men kan namelijk aantonen dat als je de deur niet sluit op een verdiep boven een flashover, je binnen 30 seconden ook een flashover krijgt op het bovenliggende verdiep. Op dit bovenliggende verdiep waren brandweermannen een verkenning naar slachtoffers aan het uitvoeren. Eén brandweerman kan zich door zelfredding doorheen een venster redden. De andere brandweerman komt spijtig genoeg te overlijden.  Indien de deur op het derde verdiep gesloten was zou er geen branduitbreiding naar het derde verdiep plaats gevonden hebben. 

Anderzijds bevestigd deze case ook een andere wetenschap: boven een vuurhaard gaan verkennen is een zeer riskante zaak. Maar daar moeten we volgende kanttekeningen bij maken: er was een aanval op de vuurhaard bezig en er zijn succesvolle reddingen uitgevoerd vanop de verdiepingen boven de brand. Met andere woorden, alle voor en tegens van verschillende strategieën komen elkaar hier tegen. Dit is geen zwart-wit situatie.

Bekijk deze video en durf jezelf vragen te stellen. Wat zou je doen? Hoe zou jouw korps dit aanpakken? 

Trek hier lessen uit. Dat zijn we Mark Falkenhan, de omgekomen brandweerman, verplicht. 


Comments

No comments posted.
Loading...

Archive
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June (1) July August September October November December
January February March April May June July August September October November December