Pieter Maes | Veiligheid, een missie voor onze scholen!

Veiligheid, een missie voor onze scholen!

September 01, 2014  •  Leave a Comment

1 september, voor alle kinderen een grote dag. Sommigen kijken er naar uit, anderen weten niet wat er op hun af komt en voor sommigen is het balen dat de vakantie gedaan is. Maar allemaal gaan ze de komende maanden terug naar school. Om kennis en vaardigheden te vergaren die hun moeten voorbereiden op het grote avontuur dat hen nog wacht. 

Elk jaar krijgt elk kind op school les over verkeersveiligheid. Omdat we het belangrijk vinden dat kinderen zich veilig in het verkeer kunnen begeven. Ze zijn nu eenmaal kwetsbare verkeersgebruikers. En wil je in onze maatschappij functioneren dan is het noodzakelijk dat je weet hoe je veilig deel kan uitmaken van de verkeersstromen. Maar is dat het enige wat we onze kinderen kunnen leren over veilig door het leven gaan?

Er zijn in België een aantal kruisvaarders actief. Mensen en organisaties die als doel hebben veiligheid in al zijn vormen een breder draagvlak te geven. Ze willen veiligheid nog meer te integreren in onze schoolopleidingen. Zodat het voor kinderen, en dus de toekomstige volwassenen, een evidente zaak kan worden. Opgroeien met een bewustzijn rond veiligheid in het verkeer, thuis, op de sportclub,... Dat is eigenlijk voor elkaar zorgen.

Tim RendersTim Renders

Tim RendersTim Renders

Tim Renders is zo iemand. Via sociale media wil hij het publiek warm maken voor brandveiligheid. Al is warm nu misschien net niet het woord dat we hier moeten gebruiken... Laten we zeggen een gezond bewustzijn meegeven over brandveiligheid. Hij is als geen ander op de hoogte omtrent de dodelijke branden en volgt de statistieken op de voet. Trouwens, 2014 is een triest jaar aan het worden.  Momenteel zijn we op weg om dubbel zo veel dodelijke slachtoffers bij brand te hebben als in 2013. Hoog tijd om daar iets aan te doen.  Tim weet alles over rookmelders voor particuliere woningen. En hij zal je tussen de soep en de patatten plots vragen: "Welke zijn hier je twee mogelijke vluchtwegen bij brand?". Kortom een man met een missie!

Samen met Tim vraag ik me een paar dingen af:

  • Welke kinderen gaan er dit jaar op school iets leren omtrent de preventie van brand?
  • Gaan er kinderen thuis hun ouders onder hun voeten geven omdat er geen rookmelders hangen?
  • Zullen op alle scholen de voorgeschreven evacuatie-oefeningen doorgaan dit jaar?
  • En zullen we kinderen op hun niveau, rekening houdend met de leeftijd, leren hoe ze moeten reageren bij brand?

 

Maar er is meer... Minipop Belgium is een organisatie die kinderen en jongeren vanaf 12 jaar wil aanleren wat te doen bij een plotse hartstilstand. "Excuseer???" hoor ik velen nu denken. "Onze kinderen hartmassage aanleren???" En toch, het is bewezen dat deze aanpak werkt! In Scandinavië zit de techniek van een basis hartmassage al jarenlang in het lesprogramma van de secundaire scholen. Zou het daarom zijn dat je overlevingskansen bij een hartstilstand in Scandinavië tot 3 keer (!!!) hoger liggen dan hier bij ons? Dat zijn honderden mensenlevens die we iedere jaar kunnen redden

Minipop, hands only CPR.Minipop is een project om zo veel mogelijk mensen te leren een basisreanimatie (BLS CPR) uit te voeren. Het is een eenvoudige levensreddende handeling waarmee we in België per dag meerdere mensen mee kunnen redden.
Opleidingen worden voorzien doorMinipop met financiële steun van de Nationale loterij.

Minipop workshopMinipop workshopMinipop is een project dat zo veel mogelijk mensen wilt leren reanimeren. De doelgroep is leerlingen van het secundair onderwijs vanaf 12 jaar. De techniek is iets eenvoudiger met een Hands Only CPR. Meer info op de website van Minipop. Minipop Belgium biedt een volledige pakket aan aan scholen en leerkrachten. Vanuit Minipop worden instructeurs naar de scholen gestuurd die een groep  leerkrachten een opleiding Basis Reanimatie geven. Samen met het aanleren van de reanimatie krijgen de leerkrachten ook de nodige kennis mee om dit te kunnen doorgeven aan hun leerlingen. Zelfs de oefenpoppen worden ter beschikking gesteld van de scholen zodat elke leerling ermee kan oefenen. Via deze weg hopen we scholen warm te maken voor deze lessen. Trouwens EHBO en de reanimatie staan in de eindtermen. Enkel werden ze tot op heden eerder stiefmoederlijk behandeld. Dankzij Minipop komt hierin verandering en hebben al duizenden jongeren in België het voorbije jaar geleerd hoe ze moeten reageren wanneer iemand een plotse hartstilstand doet. Tot op heden zijn deze opleidingen en middelen steeds gratis geweest voor de scholen. En dit dankzij sponsoring. Maar zoals voor alle organisaties die het van sponsoring moeten hebben is dat vandaag de dag niet eenvoudig. Zin om een goed doel te steunen en het aantal overlijdens na een plotse hartstilstand aanzienlijk te doen dalen? Neem dan even contact op met Minipop met een mailtje of via hun kantoor. Je kan Minipop volgen op Twitter of via Facebook. Via beide kanalen houden ze je op de hoogte van hun initiatieven.

Ben je leerkracht en zou je graag uitleg of hulp krijgen om lessen rond veiligheid, of het nu brand of een hartstilstand is, aarzel dan niet om  contact op te nemen met Tim of Minipop. Ze zullen u met veel plezier en kennis van zaken helpen.

Ik, als hulpverlener, hoop dat vele kinderen dit schooljaar mogen thuis komen en een aantal vervelende vragen stellen aan hun ouders: "Papaaaaaaa, waarom hangt hier geen rookmelder?" Of ook "Mama, weet jij wat je moet doen als papa op de grond valt en niet meer ademt?" Laat de hun ouders maar het vuur aan de schenen leggen. Lap, daar ben ik weer met vuur... 't Zij zo.

Beste scholen en leerkrachten, er wacht U een missie. Stel ons niet teleur.

Met hoopvolle groeten van duizenden hulpverleners in België.

 


Comments

No comments posted.
Loading...

Archive
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June (1) July August September October November December
January February March April May June July August September October November December