Pieter Maes | Tijden veranderen... Hygiëne bij de brandweer!

Tijden veranderen... Hygiëne bij de brandweer!

February 02, 2014  •  Leave a Comment

Compartment Fire Behavior Training, BFD recruits.Compartment Fire Behavior Training, BFD recruits.A recruit firefighter exchanging information with other recruits at the Brussels fire department.

Naar aanleiding van een artikel van Karel Lambert.

 

Na een brandje.Mezelf na een kleine binnenbrand. Fijn gewerkt, maar niet gezond bezig. Mijn interventiekledij hagt vol met toxische stoffen. Ideaal gezien zou ik nog steeds adembescherming moeten dragen. Een persluchtmasker of stofmasker. Iedereen kent het beeld van de brandweerman: vuil, zwarte strepen in het gezicht,... En we moeten eerlijk zijn, als brandweerman is dat eigenlijk ook wel het beeld dat je zelf een beetje in je hoofd hebt. De foto van mezelf is er een mooie illustratie van. 

Maar we zijn er ons onvoldoende van bewust aan welke toxische stoffen we zo blootgesteld worden. In de rook, op interventie, in de brand,... dragen we de maximale bescherming. Interventiekledij, persluchtmasker,... Maar eens buiten houden we dezelfde vuile besmette kledij aan, echter zonder een minimum aan adembescherming. Tijdens een interventie van de brandweer zal dit niet makkelijk zijn om hiermee rekening te houden. Maar men denkt er bijvoorbeeld in Australië aan om na de interventie de vuile interventie kledij in speciale zakken te steken en deze zo mee te nemen naar de kazerne. Op die manier worden de brandweermannen in de vrachtwagen, een kleine cabine, niet blootgesteld aan de stoffen die uit hun kleren vrijkomen.  Want we moeten het durven toegeven, onze interventie kledij is na een brand een geladen toxisch bommetje. En die stoffen komen vrij door met die kleren rond te lopen, ze te drogen,... 

Het zal dan wel niet eenvoudig zijn om dit aan te pakken in het kader van onze interventies. Maar dat wil niet zeggen dat we er tijdens oefeningen geen aandacht voor moeten hebben. En zo komt het dat je tegenwoordig de foto's neemt van brandweermannen in stoere interventie kleren, maar met een stofmasker aan. Ter bescherming tegen de giftige stoffen die op hun pak zitten van de vorige oefening, daags voordien. Ik kan als instructeur alleen maar zeggen dat je heel snel gewoon raakt aan dat masker en de handschoenen. Zodanig zelfs dat het zo iets wordt als rijden zonder autogordel. Je voelt eerst iets in je maag: 'er klopt iets niet'... en al gauw heb je het dan door: ik ben mijn gezondheid niet aan het beschermen, ik sta bloot aan toxische stoffen. Waarop je een masker en handschoenen aantrekt.

Karel Lambert heeft hier een mooi artikel rond geschreven je kan het artikel vinden op deze pagina of je kan het via deze link downloaden. Een aanrader voor iedereen die in onze sector aan het werk is. Of je nu instructeur bent of niet.

Nu is het wachten op de eerste brandweerman die na een echte interventie een stofmasker uit zijn zak tovert en dit opzet om zich te beschermen tegen de vuiligheid die op zijn interventie kledij hangt. Er is nog werk aan de winkel. DSC_7303DSC_7303

Twee brandweermannen tijdens een CFBT opleiding met handschoenen en stofmaskers. Een must!

 

 

Comments

No comments posted.
Loading...

Archive
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June (1) July August September October November December
January February March April May June July August September October November December