Project Minipop, niet enkel de brandweer kan levens redden.

February 07, 2014  •  Leave a Comment

 

 

CPR oefenen op een minipop Wil je meer lezen ga hier eens kijken.

 

Controleren of er ademhaling is. Het is niet alleen de brandweer die levens kan redden. Integendeel, in bepaalde gevallen hebben hulpdiensten echt hulp nodig van jullie om een kans te maken. Elk jaar komen er in België 10.000 mensen om na een plotse hartstilstand. Slechts in 2000 van deze gevallen zal een omstander beginnen met een basis reanimatie. En dat wil zeggen dat voor de andere 8000 mensen alle kansen verloren gaan. Dit omdat je bij een hartstilstand drie tot maximaal vier minuten tijd hebt om te reageren. In mensentaal uitgelegd valt je pompsysteem stil. En dit pompsysteem moet bloed met zuurstof rondpompen, vooral naar de hersenen. Daar zal na drie minuten permanente schade optreden. Het komt er dus op aan een hartstilstand te herkennen (wat niet zo moeilijk is) en vervolgens de pompfunctie van het hart over te nemen (wat nog makkelijker is). Eens dit gebeurd wordt de responsietijd van een schamele drie minuten opgetrokken naar meer dan tien minuten! De hartfunctie word overgenomen door een bijstander en de hersenen worden verder van zuurstof voorzien. En dat maakt nu net het verschil. Want u dacht toch niet dat wij, hulpverleners, binnen die cruciale eerste 3 à 4 minuten ter plekke geraken? Daar zit ons probleem, wij komen in het geval van een hartstilstand steeds te laat. In die gevallen zijn we dus afhankelijk van jullie om tijd te kopen door een basisreanimatie (CPR / BLS) te starten. De tijd die wij, hulpverleners, nodig hebben om tot bij het slachtoffer te geraken. 

Minipop workshopMinipop workshopMinipop is een project dat zo veel mogelijk mensen wilt leren reanimeren. De doelgroep is leerlingen van het secundair onderwijs vanaf 12 jaar. De techniek is iets eenvoudiger met een Hands Only CPR. Meer info op de website van Minipop. In Europa zit België zitten we qua overlevingskansen bij een plotse hartstilstand op de achterste bank van de klas: tussen de 5% à 10%. Vooraan in de klas zitten landen waar men CPR / BLS in het schoolsysteem geeft aan de leerlingen. In Scandinavische landen staat dit op het leerprogramma vanaf 12 jaar. Daar heeft men overlevingskansen tot 30%. Dat is drie keer meer dan in België.  Als we met België ook die 30% behalen kunnen we per dag ongeveer zes mensenlevens extra redden. Zes mensen per dag!

Minipop heeft tot doel leerkrachten op te leiden die daarna Hands Only CPR aan hun leerlingen kunnen geven. Op die manier hopen we via massa-educatie zo veel mogelijk mensen op te leiden. Dankzij de steun van de Nationale Loterij is dit voor de scholen kosteloos. Vandaag hebben in Leuven 40 leerkrachten een workshop rond Minipop gekregen. Hiermee kunnen ze dan een Hands Only CPR geven aan hun leerlingen. 

Doe me een plezier, nog geen opleiding BLS of CPR gevolg? Ga er eentje volgen ergens. Het maakt mijn werk veel nuttiger, want als jullie niet beginnen kan ik niemand redden met een hartstilstand.

Sta je in het onderwijs en vind je dit interessant? Ga dan eens kijken op de website van Minipop. Aarzel niet, you can make a difference!!!

Minipop workshopMinipop workshopMinipop is een project dat zo veel mogelijk mensen wilt leren reanimeren. De doelgroep is leerlingen van het secundair onderwijs vanaf 12 jaar. De techniek is iets eenvoudiger met een Hands Only CPR. Meer info op de website van Minipop.

Minipop workshopMinipop workshopMinipop is een project dat zo veel mogelijk mensen wilt leren reanimeren. De doelgroep is leerlingen van het secundair onderwijs vanaf 12 jaar. De techniek is iets eenvoudiger met een Hands Only CPR. Meer info op de website van Minipop.

 

 


Comments

No comments posted.
Loading...

Archive
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June (1) July August September October November December
January February March April May June July August September October November December