Hulpverlener versus wegblokkade.

December 11, 2014  •  11 Comments

Best vakbonden,

Volgende maandag staat de volgende grote stakingsdag op de agenda. Ik staak niet mee. Ik wil werken. Meer nog, ik moet werken. Mensen die om hulp vragen moeten die krijgen. Even goed op een stakingsdag. En ik ben er zeker van, jullie als vakbonden delen deze mening. Hulpverlening mag door stakingsacties niet in het gedrang komen: niet de efficiëntie en niet de kwaliteit. 

Echter, de laatste stakingsdagen hebben jullie met de vakbonden er voor gekozen om op meerdere plaatsen blokkades op te richten op de openbare weg.  En dat heeft zijn gevolgen voor hulpdiensten. Onder al die werkwilligen die jullie blokkeren zijn tientallen zo niet honderden hulpverleners. Een klein voorbeeldje? Eén van mijn collega's bij brandweer Brussel heeft dankzij een wegblokkade zijn wagen moeten achterlaten en 1 uur en 10 minuten te voet onderweg geweest om alsnog zijn kazerne te bereiken. Anderen moeten dan weer in het holst van de nacht vertrekken om jullie blokkades te vermijden. Dit gaat op voor elke agent, elke brandweerman, elke verpleegkundige die naar zijn werk moet op een stakingsdag. Door jullie acties zullen er diensten met minder personeel draaien, al dan niet tijdelijk. Zowel voor de veiligheid van de burger als voor de veiligheid van de hulpverlener is dit onaanvaardbaar.

Teaching in fire.Teaching in fire.A CFBT-instructor giving training during a live fire burn. The picture is taken in an Attack Cell during a Compartment Fire Behavior Training in Belgium. Het gaat verder. In het kader van dringende hulpverlening kunnen enkele minuten het verschil maken tussen leven en dood. De responstijd voor een reanimatie is 3 tot 4 minuten. Een brand in ontwikkeling gaat tegenwoordig naar volontwikkeld in minder dan 5 minuten als de omstandigheden (spijtig genoeg) 'ideaal' zijn voor de brand. Moet ik u dan echt uitleggen hoe frustrerend het is om in hopeloze verkeersellende terecht te komen ten gevolge van jullie wegblokkades? En misschien net die 2 minuten te verliezen die er niet meer waren? 
Of wat met mensen die in de file staan en daar een medisch probleem krijgen. Hopen jullie echt op de eerste krantenkop: "Stakingsbaby geboren in file door wegblokkade van vakbond?"
Door wegblokkades hebben we moeite om voldoende personeel in de kazernes te krijgen. Door wegblokkades hebben we het moeilijker om ter plekke te geraken. Door wegblokkades geraakt soms niet de meest adequate hulp op tijd ter plaatse.
Jullie wegblokkades hebben een rechtstreeks effect op de kwaliteit en efficiëntie van hulpverleningsdiensten.

Elke organisatie, elke vereniging, elke overheid dit een massa evenement organiseert moet een veiligheidsplan maken.  Ze zijn verantwoordelijk voor de maatregelen om de veiligheid van deelnemers en bewoners te verzekeren. Neem nu een muziekfestival of sport evenement zoals Rock Werchter. Hebben jullie niet een zelfde verantwoordelijkheid? Is dit niet duidelijk genoeg gebleken tijdens de laatste betoging in Brussel waarbij hulpverleners aangevallen werden
Als jullie acties voeren en perse burgers willen blokkeren. Besef dan waarmee je bezig bent en neem de volledige verantwoordelijkheid. Zorg dan ook voor de veiligheid en welzijn van al die mensen die jullie blokkeren. Zowel de mensen in het verkeer als de bewoners van de steden en buurten die u plat legt. 

Vakbonden, voer actie, maar neem ook jullie verantwoordelijkheid!

Pieter Maes.

PS: nog één iets. Volgende maandag ochtend zijn er honderden hulpverleners die na een shift van 24u naar huis gaan willen. Gaan rusten, welverdiende rust. Doe ons een plezier ontzeg ons die rust niet. Laat ons naar huis gaan. 

 


Comments

Thuisverpleegkundige(non-registered)
ik vind het erg dat ze ons tegenhouden om naar onze patienten te gaan door hun wegblokkades, onze patienten hebben ons nodig en wij zijn dikwijls de enige die ze zien op een dag. Waarom moeten deze mensen boeten door jullie wegblokkades ik vind het gewoon onverantwoord dat jullie mensen die willen werken en verantwoordelijkheid nemen voor hun job tegen houden doe wat he wil maar laat de mensen die willen werken gerust en begin niet met dat het door de vakbonden us dat jullue ak die siciake voordelen hebben want ik ben zelfstandige en heb geen siciale rechten als ik ziek ben krijg ik de eerste maand van niemand iets en moet ik toch op het einde van de maand alle facturen betalen en ja onze sociale bijdrage elk kwartaal is niet te doen. Jullie vakbonden zitten altijd op de kap van de zelfstandigen, weet je dat ik al sterk overwogen heb om naar het wit gele kruis te gaan werken mooie uren veel betaald verlof bij ziekte word je doorbetaald maar ik doe het niet omdat ik mijn job heel graag doe en enorm veel waardering krijg van de patienten maar denk niet dat wij het zo gemakkelijk hebben het is door onze vele uren per week te doen dat we ms dat ietsje meer hebben. Enfin wat voor zin heeft het om daar iets over te vertellen de vakbond vind ons zelfstandigen de idioten en de doppers mogen niet werken is slavenarbeid zeggen ze amai waar zijn we mee bezig dus ik hoop dat de stakers morgen begrip hebben voor mijn werkende collegas die hun werk nog doen met passie en ons zullen doorlaten zodat wij ons werk kunnen dien en onze oatienten niet in de kou moeten laten staan.
Geert Gijsemans(non-registered)
@5 niet staker: volgens de nieuwe wet van 28 maart 2014 is dit niet meer van toepassing! Nu moet ELK bedrijf volgens zijn eigen risicoanalyse te werk gaan! Dat is 1! 2: net door dit bericht te plaatsen maakt Pieter Maes duidelijk dat hij NIET ALLEEN AAN ZICHZELF DENKT maar juist een oproep plaatst om de hulpverlening voor ANDEREN vlot te laten verlopen. Pieter heeft zich trouwens op geen enkele manier negatief geuit ten opzichte van de staking, wel ten opzichte van de WEGBLOKKADES. Het zijn juist de wegblokkades die anderen belemmeren in hun vrijheid en hun rechten.
@ Ronny Raes: ik denk niet dat Pieter zich negatief opsteld tov de staking. Trouwens als je uzelf uitlaat over de problematiek binnen een bedrijfstak die vreemd is aan deze van uzelf, kan je maar beter eerst goed geïnformeerd zijn.

Zijn jullie 'niet hulpverleners' eigenlijk op de hoogte van de gevolgen van de brandweerhervorming! Wel, de brandweerlieden ook niet. En buiten een aantal beperkte acties blijft de hulpverlening voor ANDEREN nog altijd gegarandeerd!
Dus kom nu godverdomme niet zeggen dat wij alleen aan onszelf denken... LEES WAT ER STAAT!!!
Wendy Donders(non-registered)
Hold your horses, Ronny Raes. Ik lees hier in de post van Pieter Maes nergens een uitspraak voor of tegen de staking. Wat ik wel lees, is een aanklacht tegen de wegversperringen, die duidelijk problemen opleveren waar er echt wel geen zouden mogen zijn: bij de hulpverlening. Daar kan een vertraging van een paar minuten inderdaad een wereld van verschil opleveren, en wie wil dat op zijn geweten hebben, of anderzijds er zelf het slachtoffer van zijn? Overigens, iedereen, ook degenen die wegversperringen opzetten, kan in de problemen geraken en medische of andere hulp behoeven, dus het is wel degelijk in het kader van het algemeen maatschappelijk belang dat hulpdiensten geraken waar ze moeten zijn. Dat is ook zorgen voor elkaar. In die zin vind ik de oproep van Pieter Maes dan ook meer dan gerechtvaardigd.
Jo(non-registered)
Waarom zouden de stakingspiketten zich zorgen maken? Alleen hun idee telt, alleen zij hebben gelijk. Dat de regering er een zootje van maakt is juist maar is dit de manier om te reageren? Wees origineel en ludiek zodat je opvalt en niet meer en meer mensen tegen krijgt. Wil je blokkades oprichten? Doe dat rond de huizen van onze ministers maar laat de gewone burger gerust.
'Het is omdat mensen verplicht worden te werken dat we de piketten opzetten', wat is dat voor een onzin? Het is een blijk van idiote zelfingenomenheid die maar weinig getuigd van inzicht in wat de mensen werkelijk willen.
Hoe kan in een democratie een minderheid haar wil opleggen want als we de peilingen mogen geloven is meer dan de meerderheid deze acties spuugzat. De reden ligt op een ander niveau, het willen aantonen dat alles plat ligt en zo de schijn ophouden dat dit de juiste manier is....
Wees origineel en zoek eindelijk eens een, voor iedereen, eerlijke manier om deze situatie aan de kaak te stellen.
Gebruik het recht tot staken maar vergeet het recht tot werken niet... zelfs als deze twee begrippen niet in de wet voorkomen
Ilse(non-registered)
Met de laatste stakingsdag op een zielige maandag had ik net een hele nacht gewerkt, en moest ik daarna gewoon weer naar mijn eigen patiënten. Ik had, zoals altijd, geregeld dat ik eerst nog naar huis kon om 2 uurtjes bij te slapen en mijn zoontje naar school te brengen voordat ik weer aan mijn werkweek begon.
Zwaar geïrriteerd was ik, toen ik het bedrijventerrein waar de huisartsenwachtpost gelegen is, niet af geraakte omdat er een wegblokkade was. Een wegblokkade zodat er niemand OP het bedrijventerrein kon. Ik wou er echter AF, en snel!
Doodmoe kon ik 40 minuten rond rijden voordat ik de normale weg naar huis op kon.
Ik was nog net op tijd voor mijn zoontje, maar even uitrusten was er niet meer bij...
Waarvoor dank.
Stel dat er om 6u 's morgens nog een dringend huisbezoek zou zijn geweest... hoe hadden jullie dat dan opgelost?
En zeg niet dat je dan de blokkade had weggedaan want door die blokkade was heel het verkeer al vastgelopen...
Ik zou niet graag in jullie plaats een dode patiënt op mijn geweten hebben...
Pest iemand anders aub, maar laat de mensen die willen werken gewoon naar hun werk gaan en laat de mensen die naar willen ook gewoon door!
No comments posted.
Loading...

Archive
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June (1) July August September October November December
January February March April May June July August September October November December